Allt var inte bättre förr…

Telefonbänken… En gång i tiden oumbärlig och i vissa hem hos de äldre generationerna är det nog fortfarande så. Idag en otänkbar möbel, och antagligen på grund av att behovet helt enkelt dött ut. Idag ringde jag Folksams kundtjänst i ett ärende, och att få tag i försäkringsbolag vet ni kanske hur det kan vara. Hade jag varit förpassad till den gamla hederliga Dialog-telefonen med sladd så hade jag garanterat legat på golvet inlindad som en kålmask,,, Kanske att det vore idé att ha en stegräknare på sig i telefonkön – på så sätt kan de ju hävda att folkhälsotalet stiger ju längre köerna är och så är det problemet löst?

telebank

”Hemma”, där jag växte upp, hade vi något liknande denna. Dock var telefonen klassiskt grå och tyget på dynan var tack och lov inte galon. Annas var det väl ungefär så de såg ut, en sittplats, en avställningsyta med plats för själva telefonen samt ett spiralblock om något behövde antecknas. Och den så viktiga lådan där pennor, telefonkatalog, den egna adressboken med mera skulle ligga. Den egna adressboken var av den sorten där varje post var skriven med blyerts och suddad, redigerad och ändrad många många gånger genom årens lopp.

Telefonbänken var dessutom en av de mest centralt placerade möblerna i hemmet. Mitt i hallen, lika långt att nå från varje hörn av huset. Gärna med hallspegeln hängades på väggen ovanför. Och volymen… Men den är lika i dag faktiskt. Minsta tveksamhet om att mottagaren ska höra vad som sägs så vrålas budskapet ut! Och rikssamtalen var värst vill jag minnas, det var inte så ofta det förekom utlandssamtal.

vaggtfn
Jag hittade ju dessutom en bild på ”senare tiders modernitet”, en vägghängd modell av ”Dialog”. Mor och pappa valde att sätta den på väggen alldeles innanför köksdörren, då kunde man nå den fort och välja om man ville stå i hallen eller sitta på kökssoffan under samtalet. Redan där, i mitten på sjuttiotalet, var alltså telefonbänken hotad. Ändå hade jag faktiskt en i min andra lägenhet i början på nittiotalet…

%d bloggare gillar detta: