Hur du prenumererar på RSS

rssNu ska vi köra lite webbskola. Nån som vet vad RSS är för något? Kort sagt så står det för ”Really Simple Syndication”, eller fritt översatt ”Väldigt enkel syndikering”. På ren svenska så står det så här på Wikipedia:

 

 

 

Syndikering innebär att flera parter går samman och delar på en tillgång eller en uppgift.

Inom radio-, TV- och tidningsvärlden avses ett publiceringsavtal som möjliggör att material blir tillgängligt för flera tidningar eller stationer samtidigt. Inom tidningsvärlden innebär det till exempel att en kolumnist eller serietecknare kan få sina alster publicerade i flera olika tidningar.

Vad det egentligen är alltså..:
Det är ett skitenkelt sätt för mig att tala om att jag har skrivit något nytt på min sida! Du klickar på min RSS-länk och väljer hur du vill prenumerera på mina uppdateringar. I Firefox till exempel så skapas ett såkallat ”Aktivt bokmärke” som du kan lägga till i bokmärkesfältet. Då ser du där om jag har lagt ut något nytt. I Internet Explorer och Chrome funkar det på liknande sätt. Det viktiga är att man väljer att prenumerera på RSS-flödet.

Detta gör att jag kan nå dig med mina uppdateringar utan att gå omvägen via Facebook som jag hittills gjort. I dagsläget fungerar det med fejjan, men eftersom framtiden och jag med den är tämligen inkonsekvent – det enda säkra med den är att den kommer – så vill jag gardera mig lite. Ha möjligheten att sköta mitt utan att behöva vara beroende av någon annan, skulle man kunna säga.

Exempel från Firefox:
activeBookmark

Klicka helt enkelt på länken markerad med den karakteristiska, orangea RSS-logotypen och välj hur du vill prenumerera – förslagsvis då via aktivt bokmärke i din webbläsare. Andra alternativ är via e-postklient installerad på din dator, något annat program eller webbapplikation. Klicka därefter på knappen ”Prenumerera” och följ instruktionerna som dyker upp. Det låter kanske omständigt, men det är nu första gången. I fortsättningen sköter det sig själv – enkelt, eller hur?

Länken till RSS-flödet finns här till höger på nästan varje sida, och den ligger även här:
Prenumerera

%d bloggare gillar detta: