Kränkningar

Jag satt och läste i godan ro nu på morgonen och hamnade inför ordet ”kränkt”. Ett av de kraftigaste orden vi har i språket kan jag tycka. En vuxen man som kränker en flickas integritet – han ska ju slås ihjäl kort och gott! Är det någon som kränker en annan nations luftrum, då blir det krig. Har grannpojken fått skäll av kvarterets äppelträdsägare för att han pallat äpplen, då kan hända att pojken är oförrättad men han är då baske mig inte kränkt. Inte heller eleven som fått en tillrättavisning av läraren är kränkt. Språkinflationen traskar obekymrat vidare med sina största offer: ”kränkt”, ”chock” och några till. Vad ska vi använda för ord när vi verkligen behöver ursprunget till dagens urlakade varianter?
-”Han super-really-kränkte den 89-årige vårdtagaren!”
-”Efter singelolyckan var föraren i the-ultimate-of-all-times-chock och var därför okontaktbar”…
Ytterligheter, javisst.

Får jag fortsätta gnälla?
-”Sådär kan man väl inte göra, anmäl honom!”-”Vaddå, vad gör han?”
-”Ser du inte, han låter hunden skita utan att plocka upp efteråt! Vem tror han att han är, jag ska j*vlar anmäla honom!”
-”Ja, gör det. Han ska då inte komma undan! Bra tänkt!”

Ta vilken petitessituation som helst och ersätt hundskiten ovan med. Parkera snett på ICA, låta hunden gå okopplad, låta barnen vara ute efter sju på fredagkväll. Kanske något så vederstyggligt som att låta barnen leka på den gemensamma gräsplätten i kvarteret en varm sommarkväll.

Jag får för mig att det är samma människor som skriker högst när polisen inte kan åka på bilstölder, misshandel eller liknande. I Strömsund hade de ju jätteproblem nu för att inga poliser hade tid att komma.
Om detta anmälarpatrask hade civilkurage nog att säga till sin granne, hundägaren, barnen på ett sånt vis att situationen löste sig på ett trevligt vis för alla – ja, då skulle kanske polisen ha tid att åka på de mer prioriterade utryckningarna. Vad var det han sjöng, Jerry Williams: ”Dream on, dream on”
Kommer aldrig att hända, anmälarpatrasket ser bara sig själva och sina rättigheter. Att de skulle kunna ha skyldigheter gentemot de andra medborgarna i samhället är alldeles otänkbart. Eller hur?

%d bloggare gillar detta: