Vad sägs egentligen?

Pratet, sarvinga, bralandet, talandet, snacket… Varför är det så svårt att säga det man egentligen vill ha sagt? Varför blir andemeningen i alla de ord som används en helt annan än det som var tänkt?

Som exempel; dessa alltför påstridiga telefonförsäljare. Om någon ringer till mig och erbjuder en vara eller tjänst som jag inte vill ha och jag klart deklarerar detta med ett bestämt nej – varför fortsätter människan med sin öronskavande svada? Varför inte lyssna på mitt tonläge och bara ge upp? Om det ringer någon och jag låter intresserad är det väl en sak, men för huun skull – lär er ge upp i tid!

Eller kan jag göra något annorlunda? I mitt sinne känns det bäst att vara tydlig men eftersom de tydligen stängt av alla sunda instinkter så kanske lösningen ligger i mitt beteende. Tåls att kluras på, det gör det. Jag avrapporterar omgående om jag hittar någon bra taktik!

Men i vardagslivet då. Hur ofta blir det inte fel där. En artig fras – välmenande förvisso – kan låta så falsk. Eller så kan en kommentar fullkomligt drypande av sarkasm gå mottagaren omärkligt förbi… Snacka om resursslöseri! En komplimang kan feltolkas så lätt, mottagaren tar den för ironi istället för den uppskattning den var tänkt att visa. Och vilken nivå lägger man en komplimang på innan feltolkningen är ett faktum? Hur säger jag till en kollega att han har gjort ett riktigt bra jobb? Hur tas det emot och hur förändras hans bild av mig i framtiden? Får man ens ge komplimanger ”machokarlar” emellan eller blir det gayvarning på alltihop då? Nu anar jag en viss otydlighet i mina uttryck här, men tolka in en rejäl dos ironi tillsammans med lika mycket allvar så är det nära sanningen… Vänner emellan, vad och vem sätter ribban där?

Språk är svårt att hantera, komplimanger och kritik är otroligt svårt och ska man ge sig in på satir och ironi – då bör man vara ordentligt säker på både sig själv och mottagaren. Alltså ska man inte ironisera över komplimanggivande, då blir det riktigt krångligt. Det är inte för inte som det går att läsa mååånga poäng i kurser angående retorik.

%d bloggare gillar detta: