Åtelkamera

Åhfyf*n är väl det stående uttrycket när jag ska göra något som innefattar en pryl, dess normala användningsområde och det jag vill att den ska uträtta. Oftast blir det som jag vill, men på bekostnad av husfriden för de andra familjemedlemmarna.
Nu sist var det min Ltl Acorn åtelkamera som kan skicka mms på de bilder den knäpper. Men – den ska även kunna maila dem vilket innebär halva kostnaden. Problemet är att smtp-stödet (smtp är utgående mailserver, alltså länken mellan kameran och internet enkelt uttryckt) är rätt rudimentärt i kameran. Och ingen vill heller riktigt medge att de har vidöppna, oskyddade mailservrar som kameran kräver. Eller att de har ett autensieringssystem som perfekt matchar de icke inställningsbara parametrarna som kameran tillåter…

Jag har läst många guider på nätet och alla är så enkla, och de fungerar ”like a charm”. Fast inte för mig. Jag har smalnat av sökningarna till att bara innefatta svenska sidor, där man kan tycka att problemen och frågeställningarna är lika. Men inte fungerar det för min kameran heller!? Mycket märkligt men samtidigt inte det minsta förvånande. För det finns tre metoder att göra saker på, det är rätt längesen det gick upp för mig. Rätt sätt, fel sätt och slutligen mitt sätt. Vilket oftast inte är mitt fel, men det slutar med en kombination av de två första. Inte riktigt rätt men definitivt inte heller helt fel. För det funkar ju till sist…

1068828_10200184453480705_909585551_nNu fungerar kameran i en setup som inte är helt optimal, det ligger en begränsning i antalet mail per dygn på den externa servern som jag inte är riktigt nöjd med. Men det är detaljer, den får fungera så här nu så länge. Och för er som funderar på varför jag jagar rätt små kostnader så fick jag mig en rejäl läxa i somras när jag hade kameran riktad mot en trafikdödad älg – asätande korpar och kråkor generar oerhörda mängder MMS! Faktiskt i sån mängd att min tillåtna kvot per dygn överskreds ett antal gånger och jag straffades med dubbla avgifter därför. Nu vet jag kanske något bättre, överskrider jag dygnskvoten på servern så slutar det komma mail det dygnet. Inga överraskningsmoment alltså, och det gillas. Dessutom är vi ju lite begränsade i utbudet av operatörer här i länet, det är ju mest bara Telia vi har att välja på. Konkurrensen är inte direkt mördande vill säga.

Nu är det den roliga biten kvar, jag ska ut med kameran. Tids nog kanske det kommer lite bilder, men bara om tekniken är med oss. Väl mött.

%d bloggare gillar detta: