För eller emot?

Naturligtvis handlar det om vargen… Jag har suttit och snurrat runt bland alla dessa grupper på Facebook och försökt läsa in mig på dem, verkligen ta reda på var de står i frågan. Försökt hitta någon grupp där rim och reson råder, och samtidigt vill jag ju hitta en grupp som jag tycker stämmer överens med mina åsikter. Jag och en kompis diskuterade detta häromdan och efteråt så kom jag fram till att Monty Python var rätt ute redan för längesen. 1979. En scen ur deras ”Life of Brian” skulle med lätthet kunna modifieras för att passa in i vargdebatten:

Byt ut ”romans” mot ”varg”, byt ut alla dessa gruppnamn mot… Ja, välj själv! En massa så kallade aktionsgrupper har skapats både för och emot. Antingen så är det samma medlemmar i grupperna, eller så ägnar de sig åt tjafs sinsemellan. Samtidigt som de som väsnas mest är de som får mest utrymme, vilket inte alltid är så bra. De som väsnas mest brukar kunna vara dem som inte får ut sin mening på annat vis än att mångla på någon de ”rätta” åsikterna. I vilket fall så bränns en massa energi på att rättfärdiga gruppens existens, och på att tygla gruppens medlemmar.

Själv tror jag att det är bara att glömma att vi kommer att få ett vargfritt samhälle, åtminstone kommer inte jag att få uppleva det igen. Av en enda anledning: prestige.
Staten har gjort bort sig å det gruvligaste men de kommer aldrig att erkänna det. Alltså kommer de inte att acceptera en nollnivå. De har lagt för mycket pengar, för mycket resurser på detta för att kunna acceptera ett nederlag. Hur löser vi det då? Det vet jag inte. Enkelt, eller hur? Men jag har en hel del idéer om vad som skulle kunna provas!

Bränn inte kraft och energi på att kämpa för vargens utrotning. Det kommer inte att hända. Häng med på tåget som går mot antingen SJF’s nivå på 150 djur(1), eller stötta regeringens utredare som vill ha 180 djur(2). Där finns det redan två rätt låga nivåer som är inarbetade och som kan komma att hända. Regeringen är ju dessutom beredda att gå emot EU i denna fråga för att få igenom sina 180 djur – och det är värt rätt mycket!
Samla också alla positiva krafter i en enad front. Allt detta tjafs inom gruppen måste ta slut, besserwissrar måste kopplas upp och gaphalsar tonas ned. Vem och vilka antas bli imponerad av en skock skräniga och inbördes tjafsande småpåvar?

Det handlar inte längre om vem som kan basunera ut sina krav högst, det handlar om vem som kan forma en kompromiss som fungerar åt alla håll: bevarandesidan får en liten men fungerande stam att utföra sina experiment med. Jägare och hundfolk får några djur som går att göra skygga genom jakt och förvaltning. Staten slipper göra en pudel utan andas ut och hjälper till genom att bevilja en aktiv förvaltning på lokal och regional nivå. Janez Potočnik och hans anhängare får ett nytt jobb som sanerare av den lokala kärnkraftsreaktorn i Ljubljana där han vantrivs nånting alldeles kopiöst. Allt blir kanske inte helt bra, men bra mycket bättre.
När den första kompromissen genomförts och ser ut att fungera är det dags att fundera på nya gemensamma mål för framtiden. Men var är den Facebookgruppen..?

 

(1) http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/01/Otillrackligt–men-ett-steg-i-ratt-riktning-1.19280/

(2) http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-max-180-vargar-i-sverige_7595878.svd

Post navigation

%d bloggare gillar detta: