Att vara jakthundsägare

(eller helt enkelt ”hundägare”)

Ibland funderar jag på om jag skulle ha gjort annorlunda. Om jag ser mig omkring så finns det så otroligt många sätt att vara hundägare på att jag kanske har ”valt fel” modell. Ett sätt är att göra som de tre norska fågeljägarna som kom hit till jämtlandsfjällen för att jaga fågel.
Ni har säkert hört historien om de nydanade jägarna från väster som skaffade fågelhund. Tredje gången de kastade upp honom i luften så svor en av dem högt:
-”Flyger den j*veln inte nu så skjuter jag honom!”
De tre jägarna som kom hit för att jaga hade nog inte lyckats så bra i hundinköpet, för det enda norskarna lämnade kvar på fjället var en vorsteh med hål i nacken. Eller så flög den inte… Mitt på vandringsleden, där låg iallafall hunden till allas beskådan.

Hot Dog?En annan variant är att sätta unghunden i sin hundgård och uppmana – ja snudd på hetsa – dem att skälla på allt som rör sig. När hunden sedan skäller på allt som rör sig på tider du inte hade räknat med så kan man kasta en näve grus och sten på hunden. Också en metod som jag vet med säkerhet har använts, men jag har inte provat den.

Att ligga bakom en stubbe och titta på en unghund som närmar sig sitt första vilt är otroligt spännande. Själv låg jag och tittade på ko, kalv och en artontaggare samtidigt i kikarsiktet. Men jag glömde skjuta… Jag var så fokuserad på vad hunden skulle göra att jag bara glömde att skjuta! Jaja, man ska vara glad ändå, hundens kontakt med älg gick bra och jag fick se en riktig storoxe.
Men även här har jag hört att man kan göra annorlunda. Man kan – eller ska (osäker där) – med en fast hand, oftast en knytnäve, tala om för hunden att den har gjort nånting så ända in i glödsvedda tallskogar fel när den inte skällde vid den där första kontakten, och fattar inte hunden ändå så kan en stövel i sidan vara det som gör att hunden till sist förstår.

Inför jakten finns det också ett antal modeller som verkar fungera bra eftersom de har relativt stor spridning. Till exempel så går det alldeles utmärkt att vila en jakthund i form. Kombinera gärna med allsidig kost i form av matrester, limpa och liknande. Denna träning ska hållas intakt ända tills två-fem dagar innan jakten. Vad du gör de sista dagarna spelar egentligen ingen roll eftersom du redan har gett din hund alla förutsättningar den behöver för att fungera optimalt.OBS dock på att om inte hunden skulle jaga så har den helt enkelt inte förstått vad som förväntas av den. Läs gärna tipsen om hur man hanterar en unghund som inte skäller på sitt första vilt och gör lika, jag har varit med om att man säger att det ska fungera.

Inkallning. Hur det nu är så kan det ju bli så att du vill avbryta för dagen och kalla in din hund. Ett välanvänt och därför vedertaget sätt är att gorma och skrika så mycket du kan så fort du får hunden inom synhåll. Det gäller att verkligen övertyga hunden om den ska komma. Alternativt om hunden befinner sig på en skogsbilväg så tar man bilen och kör så gruset sprutar mot hunden. Gärna med en tvärnit och sladd på slutet. Effekten av detta är att hunden liksom hypnotiseras och självmant kliver in i skuffen och lägger sig på sin plats, alternativt själv hoppar in genom luckan i kåpan på pickupen.
Gemensamt för de båda sätten är att det ska göras så hetsigt och därmed övertygande som möjligt, annars kommer hunnj*veln aldrig att komma!

Det finns fler sätt att sköta om sin hund, men jag kan ju inte avslöja allt jag vet redan nu. Kunskap bör delas ut i små fina bitar, det är så lätt att uppfattas som skrävlig annars.
(Och skulle nu nån ta denna text på allvar så ska jag egenhändigt skjutsa dem till närmaste akutmottagning!)

%d bloggare gillar detta: