Nattskiftet

Inatt var det dags igen, telefonen ringde på en sådär alldeles fel tid på dygnet.
-”Je ha te reda pa en alg at dekk, n’ ligg hen baka kurva opp ma hygge at n’Orsa”.
-”Japp, je kom straxt”…

Ungefär så låter det, fast just exemplet är påhittat. Men i verkligheten är det inte påhittat, det är skarpt läge. Att stå efter E45:an mitt i natten med varningsblinkers och varselkläder för att dra undan en påkörd älg är ingenting jag rekommenderar. Trots att det är för de andra trafikanternas skull vi är där så visas det lite eller ingen hänsyn. Yrkeschaufförerna är inget bättre tyvärr, utan det bemötande vi får är att vi är i vägen…

Nu hör jag inte till de utsedda eftersöksekipagen, utan jag har bara på min lott att sköta bortforsling på den jaktmark vi har. Därför ska jag passa på att höja de män och kvinnor som sköter eftersöken till skyarna. I ur och skur går de ut, de letar kollisionsplatser med hjälp av dåliga, ofta rent felaktiga lägesangivelser. De har hundarna i gång hela året och de lägger ner en otrolig mängd timmar på sitt uppdrag: att hitta det påkörda djuret för att avliva det och förkorta lidandet. För detta så lönas de med bristande respekt och dålig ekonomisk ersättning, och total oförståelse från många av trafikanterna. Något som dock brukar få bilister att ändra uppfattning är när de själva har kört på något större djur, då börjar de förstå nyttan med hela den organisation som jobbar så långt från galapremiärernas neonljus du kan komma.

Jaja, jag ska inte skena iväg i allt jag har att säga och tycka om detta. Men ägna gärna dessa människor en tanke när du ser en bil, en jägare och en hund i vägkanten mitt i natten. De är inte där för att de tycker att det är det roligaste de kan hitta på med, de är där för att förkorta lidandet för ett skadat djur och för att säkerheten på vägarna ska fortsätta vara så god som möjligt.

Kör försiktigt!

%d bloggare gillar detta: