Att leva med en narcissist

Att upptäcka narcissism är inte enkelt. Så länge allt är bra kan störningen ligga långt under ytan, dold för alla. Men den dagen motgångarna kommer så kryper den upp till ytan med siktet inställt på alla som inte faller inom de egna acceptansramarna. Falska anklagelser, lögner och påhopp. Ofta med hjälp av så kallade flygande apor, personer i narcens (nu kortar jag ner narcissist till narc för läsbarhetens skull) närhet som med eller utan deras vetskap utnyttjas av narcen för att sprida skitsnacket. En flygande apa är inget annat än en nyttig idiot, ett verktyg för narcen som används för egna syften. En flygande apa ges intrycket av att vara en viktig person i narcens liv, men i verkligheten är detta fallet bara så länge narcen har nytta av apan.

Att missbehaga en narcissist kan sluta illa…

Att missbehaga en narcisisst leder ofelbart till gräl. Gräl som går så långt att man ger narcen rätt bara för att få lugn. I långa perioder var det så, ofta under hot om att avsluta förhållandet. Och allt var mitt fel. Även det som gjordes mot mig var mitt fel, för det var ju bara en reaktion på vad redan gjort. Men jag höll med i lögner och påhitt. Avskyvärda saker jag påstods ha gjort. Efter att ha nekat så många gånger så resignerade jag och höll med. Jag orkade inte tjafsa om samma saker om och om och om igen… Den utmattningsteknik som används är så otroligt effektiv, till sist håller man med om allt bara för att det är enklast. Efter nog lång nedbrytning kan de säga vad som helst och man orkar bara inte argumentera emot.

Oavsett om man säger emot med sanningen eller tvingas med i en lögn så kan man vara säker på att det används emot en själv senare. Narcens oemotstridliga rättighet att alltid veta bäst är vad som räknas i slutänden. Det är dit allt kommer att komma innan det blir lugnt igen. Till nästa gång. Och när den kommer vet ingen. När som helst, utan förvarning. Man tycker det skulle vara uppenbart då det är mitt fel att utbrotten kommer; något jag sagt eller gjort. Något jag inte sagt eller gjort. Eller något jag tänkt göra.

”Relationer med narcissister slutar alltid olyckligt, så var beredd på det oundvikliga…”

Att göra sig fri från det koppel en narc tvingar in en i är inte lätt. Jag försökte den mjuka vägen utan orätt behandling, inga hårda ord eller annat. Det gick bra ett tag. Sedan började påhoppen igen, och det med hjälp av ”fakta” inhämtad av aporna. Inte ens efter att det var slut fick jag vara ifred. Det ska snokas och rotas, gemensamma bekanta ska övertygas för att hjälpa till att smutskasta, min familj ska vinnas över till den ”rätta” sidan och så vidare. Inget pris är för högt för en hämnd på den som svikit en narc. Till och med de rättsvårdande instanserna skulle blandas in, men de såg rakt igenom både lögner och dikt. Allt lades ner utan vidare åtgärd.

Vi får väl se nu hur det går. Det bästa vore om folk vore bättre på att sköta sitt eget, men dit är det långt. Det är så otroligt mycket enklare att se andras ”problem” och använda dem för att skyla över sina egna.

Söndag kväll

Och allt är sig likt. Det vill säga, inget är sig likt. Idag har jag haft besök av en familj från västjämtland som ville träffa mina hundar, fauvarna. De har läst och hört om rasen men aldrig träffat någon Fauve i verkligheten. Så nu har vi nog fler fauvar i närområdet snart, Axxa charmade dem totalt!

Lugnet efter stormen

Nu sover de så gott båda två. Vi har hamnat i Östjämtland ikväll, för vidare förflyttning mot kusten i morgon bitti. Fibern är avslutad för i år, och vi går mot andra arbetsuppgifter.

November

Årets november slår nog rekord. Tror aldrig jag stött på så många skitgrejor som kulminerat i just november.

Flera av dem är bara att lägga åt sidan då det visade sig att motparten inte hade något att komma med… Jag visste det, motparten visste det. De som skulle övertygas om motsatsen upptäckte det. Nu är det ett koppel av nyttiga idioter som kvarstår, men det må vara. De är ändå bara inskränkta små människor som inte har något annat syfte än att föda sig på andra, att överleva på den energi de orättmätigt stjäl från andra. De tror felaktigt att de betyder något i det stora hela, men inte då. De får dock leva vidare i villfarelsen då var och en är lyckligast i sin egen enfald.

Gorma gick igenom en jävla pärs. Hon fick i sig något som magen inte klarade av att smälta, detta något fortsatte in i tarmarna och pluggade igen hela hennes system. Till sist fick hon så kallade fekala kräkningar, hon spydde ur sig avföringen helt enkelt. De tror att hon ätit en majskolvsstubbe, alltså mittendelen av en majskolv. Var hon hittat den har jag ingen aning om, jag har inte haft majskolvar hemma sen sommaren i fjol. Dessutom visste jag sen förut att deras magar inte klarar av dem så jag är väldigt noga med att inte lämna sånt framme. De åker i samma påse som olämpliga ben. Hon vägde mellan 13 och 14 kilo när det var som sämst. De visste inte om hon skulle orka vakna ur narkosen efter operationen ens. Men nu är hon pigg och glad, väger in på 22 kg just nu och är odygdigare än nånsin go’vovvan min ♥️ Flera stora tack ska utdelas för hjälp jag fått med henne. Djursjukhuset i Östersund så klart, utan dem vettefan hur det skulle ha gått… Freddy, älskade grabb. Vilket jobb han har gjort under tiden hon var sjuk. Både vårdat henne och hjälpt till med de andra. Hon bodde till och med hos honom i Svenstavik en vecka under konvalescensen. Annica och Robert ska också ha ett stort tack för att hon fick bo där, och för all hjälp under tiden.

Allt skit som har hänt har begränsat möjligheterna till jakt. Stora tack ska riktas till Fanbyns jaktlag för alla tillfällen de givit mig och hundarna att få komma ut i skogen. Lika så till Ralf som låter mig jaga på deras mark.

Mera ledigt

Är det bara jag som mår sådär av all ledighet? Visst är det skönt och så, men ändå… Det tar bara ett par dar så hamnar jag i världens rastlöshet och börjar vanka av och an. Samtidigt är det så svårt att ta tag i saker, för ”det där kan jag ju lika gärna göra i morgon”. Visst får jag saker gjorda men långt ifrån den omfattning som jag har tid till.

Jag får nog mer gjort när dagarna är strukturerade. Kanske har det med min ”infp-personlighet” att göra, det finns ju ganska väl dokumenterat att det inom ramarna finns just såna här problem. Men som den idiot jag är så går det ju inte att ta till sig fakta. Lite av ”bara för att alla andra som är lika är såhär och sådär så innebär ju inte det att jag är…”.

Kanske mer kunskap stillar frågetarmen?? Hahaha, den är bra – ju mer kunskap, desto fler frågor, fler timmar på Google, i böcker, i min isolerade värld av egna tankar. Det har jag iallafall lärt mig.

God fortsättning :)

Sopslut

Ett fint gammalt uttryck, lika vackert som ”satfläsk” och ”ludermässig”. Sopslut används i avseende om skick om nått som är så slut att det finns inget hopp om räddning. En bilmotor, ett spännband, en livrem såhär efter jul. Använder man det i avseende på mängd så är det slut så ända in i benmärgen. Det finns inte ens en smula, ett vitten, knappt så lukten dröjer sig kvar ens. Sopslut.

Jag är sopslut. Tom i huvudet, slut i kroppen, batteritorsk och energikris. Har inte riktigt koll på var jag ska hämta min energi. Någon som har lite över? Kanske det finns någon som inte riktigt nått nivån sopslut än som kan tänka sig att dela med sig av smulorna? Nån? Näe, trodde just det. Fel tid på året kanske. Men det är ju inte vår än? Inte ens er? Haha, liksom.

Näe, ska försöka överrösta tinnitusen med mina inears och prova sova nån timme.

God jävla fortsättning?

Självkännedom är bra, okunskap bättre… Sen jag började läsa om de olika personligheterna som finns fastställda så har jag funderat mycket. Men inte fan hjälper det? Jag är ju den jag är ändå… Jag har fått ytterligare en etikett bland alla andra, ytterligare en dyrgrip i kartoteket, ännu en stämpel i pannan. Men alla tillmälen är ju på ytan, mitt ”jag” är ju innanför, på djupet. Dit når inte orden. Inte etiketterna heller. Bara känslorna.
God fortsättning på er.

On the road again. And again. And again…

Matstopp i Malung

På väg till Götebööörg… Har aldrig varit dit förr i hela mitt liv, men nu är det andra gången på en dryg månad. Se Göteborg och sedan dö? Eller vad var det man skulle se?

Lugnt i trafiken den här tiden på eftermiddan iallafall så det finns gott om tid att tänka på allt man gjort, skulle ha gjort eller gett blanka fan i att göra. Lite god musik på radion och en del telefonsamtal får den lilla tid som är över att gå ganska fort. Mot oändligheten och viiiidare!

Förkovringens tid

Har läst mycket på slutet. Alltså l-ä-s-t. Visserligen inte gamla hederliga böcker utan e-varianten. En väsentlig skillnad är att böcker luktar godare när man somnat och får dem över näsan. Telefonen eller paddan luktar mest ingenting och de stannar sällan nån längre stund utan ramlar ner på kudden och till sist på golvet. Hur som helst så är det förbannat skönt att läsa. Att släppa allt och bara hänge sig åt boken, att bara gömma sig bakom skärmen eller pärmen(!) och bara vara… Tyvärr har ju dygnsrytmen fått sig en stjärnsmäll, men det är ju snart jul – vi tar återgången till det mer normala framöver tjugondan, eller hur?

”Autotelisk”

Eller ”Det låter fint när katta skiter”.

Autotelisk betyder ungefär att man tappar tid och rum när man håller på med en uppgift. Uppgiften i sig är så stimulerande att varken mål eller resultat är viktigt. Det låter fantastiskt, eller hur? Och det är det. Ibland. Och kanske främst för den som är autotelisk. För omgivningen föreställer jag mig att det kan vara frustrerande när jag drömmer mig bort eller fastnar i nått intressant.

Jaja, så är det. Kul att det fanns ett ord för det iallafall. Autotelisk… Nått att drömma sig bort om, eller hur? ?