Lite funderingar…

https://i0.wp.com/www.etimaden.gov.tr/d/other/pdf-indir-ikon.png?resize=30%2C30 botfalls-efter-facebook-intrang
Den 51-årige hallänningen tog sig in på sin ex-sambos Facebookkonto och kontrollerade vad hon sysslade med på nätet. Nu bötfälls han för den olovliga inloggningen. Själv säger han att kvinnan gett honom lösenordet tidigare. Dessutom har han bett om ursäkt. Men det hjälps inte. Åklagaren anser att det handlar om dataintrång och ger mannen ett strafföreläggande på 30 dagsböter, 7 200 kronor, skriver Hallands Nyheter på nätet.

 

https://i0.wp.com/www.etimaden.gov.tr/d/other/pdf-indir-ikon.png?resize=30%2C30 expressen.se_nyheter_dokument_ditt-facebook-bus-ar-ett-dataintrang

Även den som hävdar att kompisen glömt att logga ut från sitt konto åker dit. Du får
nämligen inte medvetet, under några omständigheter, vara inne på någon annans konto.

 

https://i0.wp.com/www.etimaden.gov.tr/d/other/pdf-indir-ikon.png?resize=30%2C30 lawline.se_answers_dataintrang-olovligen-lasa-annans-meddelanden-pa-facebook

Hej? Är det lagligt att nyttja att någon glömt att logga ut från Facebook och tex läsa privata meddelanden? Vad kan straffet bli i så fall?
Hej och tack för din fråga.
Att olovligen läsa annans privata meddelanden på facebook utgör dataintrång enligt Brottsbalken 4 kap 9 c §.  Straffskalan löper från böter upp till fängelse i två år, men för den gärningen borde påföljden som regel stanna vid böter.

 

Det finns en hel del info om ämnet att läsa på nätet, det är tur att myndigheterna börjat förstå att det är allvarliga saker när människor anser att de fritt har rätt att använda information de inte äger eller ska ha tillträde till. Bara att straffskalan innehåller fängelsestraff säger ju en del. De människor som hanterar sekretessbelagda och känsliga uppgifter i jobbet ska kanske vara lite extra försiktiga, det ser inte bra ut att ha skrivit på ett sekretessavtal på jobbet men ta sig rätten att bryta mot samma lagar hemma. Att hota med att avslöja något privat som påstås funnits där helt öppet kan ju inte heller anses som fullt genomtänkt – det är ju i praktiken ett erkännande om att den hotande redan begått intrånget.

%d bloggare gillar detta: